wtorek, 9 marca 2010

Trochę oleistej statystyki

Głównym światowym obszarem produkcji oliwek, a zarazem oliwy z oliwek, jest basen morza śródziemnego.
Wśród producentów oliwek zarówno w Europie jak i na świecie króluje Hiszpania, która wiedzie bezkonkurencyjny prym w tej dziedzinie.
Poniżej zamieszczam dane statystyczne z bieżącego sezonu 2009/10 opracowane na podstawie danych opublikowanych na stronie IOOC (Międzynarodowej Rady Oliwy z Oliwek). Wielkości są podane w tysiącach ton.

Światowa produkcja oliwek:
- Hiszpania - 475,
- Turcja - 390,
- Egipt - 300,
- Syria - 135,
- Maroko - 110,
- Grecja - 115,
- Algieria - 90,
- Peru - 80,
- Argentyna - 75,
- Włochy - 67

Światowa produkcja oliwy z oliwek:
- Hiszpania - 1200
- Włochy - 540
- Grecja - 348
- Syria - 150
- Turcja - 147
- Tunezja - 140
- Maroko - 95

Import oliwy z oliwek:
- USA - 260,
- UE - 103 (nie licząc wewnętrznej wymiany)
- Włochy - 90
- Brazylia - 42

Eksport oliwy oliwek:
- UE - 385 (nie licząc wewnętrznej wymiany)
- Włochy - 175
- Hiszpania - 160
- Tunezja - 110
- Turcja - 48
- Syria - 30

Wśród producentów oliwek i oliwy z oliwek prym wiedzie Hiszpania, pozostawiając pozostałe kraje daleko w tyle.
Ciekawie przedstawiają się dane dotyczące Włoch, które są drugim po Hiszpanii producentem oliwy. Kraj ten importuje bardzo dużo oliwy i równocześnie jest największym eksporterem. Wynika to prawdopodobnie z faktu, że włosi dużo oliwy importują z Hiszpanii, zajmują się jej konfekcjonowaniem i następnie sprzedażą (również na eksport).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz